Növényi alapú fehérjeforrások vegánok számára

Ha vegán étrendet követünk, az elegendő fehérje bevitele néha gondot okozhat. Azonban rengeteg növényi eredetű fehérjeforrás létezik, amelyek segítségével a vegánok is kielégíthetik fehérjeszükségletüket, különösen reggelizéskor. Íme néhány ízletes és tápláló lehetőség, amit érdemes megfontolni:

Tofu

A tofu sokoldalú és kiváló fehérjeforrás, amely számos reggeli receptben, például rántottában, burritóban és turmixban használható. Remek fehérjeforrás, és segíthet jóllakni ebédidőig.

Magok

A chia magok, lenmagok és kendermagok tele vannak fehérjével, és könnyen hozzáadhatók zabpehelyhez, joghurthoz vagy turmixokhoz egy extra fehérje-löketért.

Diófélék

Az olyan diófélék, mint a mandula, a dió és a mogyoró kiváló vegán fehérjeforrások, ráadásul egészséges zsírokat és rostokat is tartalmaznak. Adja őket a reggeli gabonapelyhéhez vagy turmixához, vagy kenjen dióvajat a pirítósra egy laktató és tápláló étkezéshez.

Hüvelyesek

A bab, a lencse és a csicseriborsó kiváló növényi fehérjeforrások, és olyan reggeli receptekbe is beleférnek, mint a babos burrito, a lencsés palacsinta vagy a csicseriborsós omlett.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Az olyan teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a quinoa, az árpa és a zab nemcsak fehérjében gazdagok, hanem olyan alapvető tápanyagokat is tartalmaznak, mint a rostok és a vitaminok. Egészséges és laktató étkezéshez építse be őket a reggeli ételeibe.

Vegán fehérjeporok

A vegán fehérjeporok kényelmes és hatékony módja a növényi alapú fehérje bevitelének. A Nuzest a mi forrásunk a tiszta (minimális összetevőket tartalmazó) vegán fehérjeporok számára. Kerüld a rengeteg összetevőt és „tejsavót” tartalmazó porokat, mivel ez tejtermékből származik.

Fehérjetartalmak

  • Tempeh – 31g fehérje/egy csésze
  • Tofu – 10 g fehérje / 0,5 csésze
  • Quinoa – 8g fehérje/egy csésze
  • Lencse – 18g fehérje/egy csésze
  • Szeitán – 75g fehérje/100g
  • Dió – ~ 27 g fehérje / egy csésze
  • Dióvaj, például mogyoróvaj és mandulavaj – 3,5 g fehérje/ 1 evőkanál
  • Csicseriborsó – 39 g fehérje / egy csésze
  • Barna rizs – 5 g fehérje / egy csésze
  • Fekete bab – 8g fehérje/0,5 csésze

Szénhidrát tartalmak

  • Édesburgonya – 27 g szénhidrát/egy csésze
  • Teljes kiőrlésű kenyér – 12g szénhidrát/egy szelet
  • Teljes kiőrlésű tészta – 37g szénhidrát/egy csésze
  • Árpa – 135 g szénhidrát/egy csésze
  • Gyümölcsök (banán, alma, bogyók, kivi, stb.) – ~20g szénhidrát/egy csésze
  • Zab – 51 g szénhidrát / egy csésze
  • Barna rizs – 45 g szénhidrát/egy csésze
  • Quinoa – 8g fehérje/egy csésze
  • Nem keményítőtartalmú zöldségek (spárga, bab, brokoli, paprika stb.) – ~6g szénhidrát/0,5 csésze
  • Keményítőtartalmú zöldségek (burgonya, kukorica, borsó stb.) – ~20g szénhidrát/0,5 csésze

Zsírok

  • Mogyoró/mogyoróvaj – 72g zsír/egy csésze
  • Chia mag – 9 g zsír / 1 uncia
  • Mandula/mandulavaj – 14 g zsír/ 1 uncia
  • Kesudió – 12 g zsír / 1 uncia
  • Lenmag – 71g zsír/egy csésze
  • Dió – 52g zsír/egy csésze
  • Avokádó – 29 g zsír / egy avokádó
  • Napraforgómag – 72g zsír/egy csésze
  • Olívaolaj – 14 g zsír/ egy evőkanál

Miben milyen tápanyag van ?

  • B12-vitamin (dúsított dió- vagy szójatej, vagy tápláló élesztő)
  • Vas (bab, lencse C-vitamin fogyasztása közben)
  • Kalcium (dúsított növényi tej és tofu)
  • D-vitamin (dúsított gabona- és narancslé)
  • Omega-3 zsírsavak (algaolaj)
  • Fehérje (szójabab, tofu, bab, szejtán)
  • Cink (bab, dió, magvak és teljes kiőrlésű gabonák)
  • Jód (használjon jódsót)
  • Szelén (brazil dió)
  • K2-vitamin (natto)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük